Osteopathie: een manuele therapie voor iedereen

Osteopathie

Een relatief nieuwe geneeswijze is de osteopathie. Osteopathie valt nu onder de natuurgeneeskunde maar is een behandelmethode die hard op weg is om zich te voegen bij de reguliere geneeskunde. Bent u op zoek naar een osteopaat? Dan bent u bij Groepspraktijk Risdaele aan het juiste adres. Deze vorm van manuele therapie is geschikt voor iedereen.

Osteopathie is er voor allerlei doelgroepen zoals:

 • volwassenen
 • kinderen
 • zwangere vrouwen
 • baby's

Osteon is Grieks voor bot, pathos voor ziekte. Hieraan heeft de osteopathie zijn naam ontleend.

Hoe is osteopathie ontstaan?

Osteon is Grieks voor bot en pathie is afgeleid van pathos wat ziekte betekent. Osteopathie is een relatief jonge behandelmethode. Maar de Amerikaanse arts Andrew T. Still heeft al ruim een eeuw geleden de grondbeginselen gelegd voor osteopathie. Hij ging ervan uit dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen en dat bewegingsverlies nadelig is voor de gezondheid. Revolutionair was het dan ook toen hij met specifieke manuele handelingen in staat was een genezende werking te verkrijgen voor het menselijk lichaam. Dit luidde het ontstaan van de osteopathie in.

Wat houdt osteopathie in?

Osteopathie is een geneeswijze die manueel wordt uitgevoerd, dat wil zeggen met de handen. Er wordt bij osteopathie uitgegaan van een natuurlijk herstellend vermogen waarbij organen, schedel en het bewegingsapparaat centraal staan. Deze systemen behoren in balans te zijn. In de osteopathie wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van deze drie lichaamsonderdelen.

Bewegingsverlies heeft volgens de osteopathie een negatief effect op het functioneren van het betreffende weefsel en er kunnen, doordat de verschillende delen van het lichaam onderling door bindweefsel zijn verbonden, ook symptomen optreden op andere locaties in het lichaam. Bewegingsbeperkingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door littekens na een operatie, verkleving van weefsels door ontstekingen en door stress. De behandeling bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van zachte handgrepen. Van daaruit vindt het natuurlijke genezingsproces plaats.

Werkwijze en behandeling

Zoals al onze behandelingen start de osteopathietherapie met een intake. Na een uitvoerige screening stellen we samen met u een individueel behandelplan op. Wij kijken ook naar de oorzaak van de klacht en wat een behandeling voor u kan betekenen.

De osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. De meeste corrigerende handgrepen worden uitgevoerd terwijl de patiënt op de behandelbank ligt. Verschillende delen van het lichaam worden aangepakt, dus niet alleen de plek waar de klacht zich bevindt. Ook bloedcirculatie, zenuwbanen en andere systemen in het lichaam horen bij de behandeling. Door middel van mobilisaties kunnen osteopaten een indruk krijgen van de verschillende organen en de beweeglijkheid daarvan om zo de klachten of de pijn te kunnen herleiden. Zo is het mogelijk dat een verkramping of een verkleving al de aanleiding is voor uw klacht. Een osteopaat is opgeleid om tot een effectieve en geslaagde behandeling te komen. Door de uitgebreide kennis van de bouw en de werking van het menselijk lichaam weten osteopaten precies welke greeptechnieken zij moeten toepassen.

Osteopathie bij baby’s en zwangeren

Als uw kindje veel huilt of uw baby heeft buikkrampjes, biedt osteopathie hulp. De gebruikte handgrepen zijn zeer zacht en daardoor geschikt voor baby’s. De klachten kunnen het gevolg zijn door complicaties voor of tijdens de geboorte. Denk maar eens aan een te nauw geboortekanaal, een hele snelle bevalling of een keizersnede. Deze gebeurtenissen kunnen het evenwicht in het lichaampje verstoren wat tot klachten kan leiden bij uw kleintje. Na een eerste behandeling kan het een tijdje duren voordat er een volgende afspraak gemaakt wordt. Dit gebeurt om het zelfherstellend vermogen van het lichaam een kans te geven. Ook veelvoorkomende klachten bij de zwangerschap zijn te genezen met osteopathie.

Holisme

In de osteopathie gaat men uit van de overtuiging dat een klacht slecht een uiting is. Daarom sluit een osteopaat aan het begin ook niets uit. Alle weefsels staan met elkaar in verbinding waardoor pijn ook kan uitstralen naar een lichaamsdeel. De oorzaak achterhalen gebeurt dan ook op holistische wijze. De pijn in uw heup kan ook ergens anders vandaan komen. Door uitgebreid onderzoek krijgt uw therapeut een goed beeld van uw lichaam. Afhankelijk van de oorzaak heeft u aan één osteopathiebehandeling of slechts aan enkele behandelingen al genoeg omdat het lichaam vervolgens de klacht zelf oplost.

Waar kunt u terecht osteopathie van Risdaele?

Voor ostheopatische behandelingen van Groepspraktijk Risdaele kunt u terecht in onze praktijk op de Nieuwe Steen, nabij Hoorn. Bij ons op de praktijk zien we patiënten vanuit de gehele regio West-friesland, onder andere uit de plaatsen:

 • Hoorn
 • Zwaag
 • Blokker
 • Nieuwe Steen
 • Nibbixwoud
 • Wognum
 • Westwoud
 • Hoogkarspel
 • Hauwert
 • Zwaagdijk

Afspraak maken en vergoeding

Een verwijzing van uw arts is niet persé noodzakelijk. In enkele gevallen kan een verwijzing nodig zijn. Dit hangt af van uw verzekering. Osteopathie wordt door bijna alle verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Groepspraktijk Risdaele heeft om u te ontzorgen contracten gesloten met alle zorgverzekeraars. Wilt u een afspraak maken voor osteopathie? Bel dan naar onze praktijk via 0229-231111. Wij hanteren ruime openingstijden waardoor we snel een afspraak met u kunnen inplannen.

Osteopathie wordt aangeboden door Ramon van Diepen bij Groepspraktijk Risdaele.

Voor een afspraak

Bel: 0229-231111

Adres

Groepspraktijk Risdaele
Nieuwe Steen 12
1625 HV HOORN

Volg Ons

Groepspraktijk Risdaele